MENÜ

otthon hobbi
ha unatkozol a legjobb helyen jársz
smiley1800x600.jpg

Ez az oldal finomabnál finomabb receptekkel lát el.

Diós sütemények:

Diólepény

 

 

2 tojássárgáját keverjünk össze 1 evõkanál mézzel, egy csipet sóval, és 5 dg vajjal. Adjunk hozzá annyi lisztet, amennyit felvesz, és gyúrjunk belõle félkemény tésztát, majd vékonyra elnyújtva béleljük ki vele egy elõzõleg kivajazott kisebb zománcozott tepsi alját úgy, hogy az oldalán a tészta kissé visszahajoljon. Ezután 6 tojásfehérjét 20 dg szõlõcukorral keverjünk simára, és adjunk hozzá 20 dg négyfelé tördelt dióbelet. Mielõtt a diót beletennénk, ajánlatos átvizsgálni, nehogy héjdarabok legyenek benne. A pépet egy zománcozott edényben állandóan kevergetve takaréklángon, lángterelõ felett fõzzük mindaddig, amíg zsemleszínûvé válik. Végül a sûrû masszát egyenletesen terítsük rá a tésztára, és elõmelegített sütõben, közepes tûzön süssük kb. negyedórán keresztül, amíg a diógerezdek pirosra pirulnak. Miután lehûlt, a ropogósra sült lepényt szeleteljük fel kisebb téglalapokra. Ha 5 dekagrammal több cukrot teszünk bele, akkor még keményebbre pirul a dió. Hûtõszekrényben nem szabad tárolni. Ebbõl a mennyiségbõl kb. 16 db sütemény lesz.

 

 

Diós budai kifli

 

Az élesztőt 1 dl langyos édes tejbe morzsoljuk, melyben előzőleg feloldottunk 1 kávéskanál cukrot, majd lefedve, langymeleg helyen kovásszá érleljük. Ha megkelt, összegyúrjuk 1/2 kg rétesliszttel, 1/4 kg margarinnal, pici sóval.
A dióból a porcukorral és tejjel közepesen édes, sűrű tölteléket készítünk.
A tésztát vékonyra kinyújtjuk, kb. 10x10 cm-es kockákra vágjuk, és minden kockára kb. egy evőkanálnyi tölteléket helyezünk. Átlós irányban összehajtjuk két csücskét egymáson, az elvékonyodó szárakat összenyomva behajlítjuk kifli formára.
A kiflik tetejét megkenjük tojással, majd kelesztés nélkül, meleg sütőben sütjük, kb. 15-20 perc alatt kész.

A töltelék lehet még édes túrókrém, sűrű lekvár, vagy lekvár és dió keveréke is. Ha gesztenyével töltjük, a gesztenyemasszát kevés tejjel-rummal kissé puhítani kell. Nagyon finom, ha sonkával töltjük, de akkor a tésztába tegyünk egy kávéskanál sót.

 

 

Diós kifli

 

 

Hozzávalók:
30 dkg rizsliszt, 20 dkg margarin, 10 dkg kristálycukor, 15 dkg darált dió, 1 csomag vaníliás cukor, 1 egész tojás

A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, majd a többi alapanyagot hozzáadjuk és jól összedolgozzuk. Hűtőben 1-2 órát pihentetjük. Ezután ceruza vastagságúra sodorjuk, 5-6 cm-es csíkokra vágjuk és kifliket formálunk belőle. Vajazott sütőlapra tesszük, s nem túl forró sütőben inkább csak szárítjuk, mint sütjük. Még melegen vaníliás porcukorba forgatjuk.

 

 

Diós perec

 

Hozzávalók:

  • 24 dkg liszt
  • 16 dkg cukor
  • 10 dkg vaj
  • 1 db tojás
  • 10 dkg dió
  • reszelt citromhéj
  • őrölt fahéj

Elkészítés:

A vajat a cukorral habosra keverjük, majd a diót, a tojást, a lisztet és az őrölt fahéjat is beletéve tésztát gyúrunk, hideg helyen 1 órán át pihentetjük, kinyújtjuk, kiszaggatjuk, és alsó takaréklángon az előmelegített sütőben 6-8 percig világosra sütjük. A perecek egyik felét csokoládéba mártjuk.

 

 

Diós szelet

 

Hozzávalók:

6 tojás
12 dkg porcukor
piskótamorzsa
2 dkg liszt
10 dkg darált dió
citromhéj
rum

A krémhez:
1 tojás sárgája
20 dkg vaj
1 ek. rum
10 dkg porcukorral
6 dkg darált diót.

Elkészítése:

A hozzávalókat keverjük össze egy tálba. A tojásfehérjét verjük kemény habbá, és öntsük hozzá a többi hozzávalóhoz. Ha jól elkevertük a hozzávalókat, akkor tegyük egy kivajazott és lisztezett tortaformába. 180fokon süssük meg a tésztát.

Krém: A tojás sárgáját keverjük össze a porcukorral, és a darált dióval. Ízesítsük rummal. Az elkészült tortát töltsük meg a krémmel. Aztán helyezzük hideg helyre, s hagyjuk ott 1-2 órára.

 

 

Kókuszos sütemények:

 

Kókuszos meglepetés

 

Hozzávalók:
1 tojás
20 dkg liszt
2 dkg margarin
125 ml tej
1.5 e.kan. méz
20 dkg porcukor
1/2 cs.sütőpor

Krém:
10 dkg kókuszreszelék
4 dl tej
4 evőkan. liszt
20 dkg porcukor
20 dkg habosított Rama

Tetejére:
kókuszreszelék
kakaópor

A tészta öntözéséhez szirup:
1 evőkanál kakaópor
1 evőkanál cukor
1 dl forró víz

Elkészítés:

A tésztához a margarint, cukrot,tojást habosra keverjük, hozzáadagoljuk a tejet, a mézet, majd a sütőporral elkevert, és átszitált lisztet.
Sütőpapírral bélelt tepsiben kisütjük, majd leöntjük a sziruppal,amit előzőleg kissé összeforraltunk.
A krémhez a tejet felforraljuk a cukorral, felöntjük vele a liszttel elkevert kókuszt, s ismét felfőzzük.
A margarint egy csipet sóval felhabosítjuk, és elkeverjük az előző kihűlt krémmel.
A krém a sziruppal megöntözött tészta tetejére kerül, megszórjuk kókusszal, és inkább csak díszítés gyanánt,kis kakaóporral meghintjük.

 

 

Kókusz csók

 

 

Hozzávalók:

25 dkg porcukor, 4 tojásfehérje, 25 dkg kókuszreszelék, (kevés vaj és liszt a tepsi kikenéséhez, vagy sütőpapír)

Elkészítés:

A tojásfehérjéket a cukor fokozatos hozzáadásával kemény habbá verjük. Majd a többi cukrot és a kókuszreszeléket is hozzáadjuk. A tepsit kikenjük vajjal, meghintjük liszttel, majd nedves kiskanállal kis halmokat rakunk a kókuszos habból. Kis lángon, nyitott sütőajtónál megszárítjuk. Melegen törik! (Egyszerűbb, ha sütőpapírt használunk!)

 

 

Kókusz golyó

 

Hozzávalók:

50 dkg háztartási keksz, darált
10 dkg vaj
2 evőkanál kakaó
20 dkg porcukor
rum
1 csomag kókuszreszelék
meggybefőtt, s annak a leve

Elkészítés:

A kekszet,cukrot,kakaót,s a szobahőmérsékletű vajat eldolgozzuk.
A rumos meggylével formálható masszát készítünk,
nedves kézzel golyókat készítünk belőle, mindegyikbe egy szem meggyet téve.
Kókuszreszelékben forgatjuk meg őket.
Fóliával takarva hűtőben megdermesztjük.

 

 

Kókuszos linzer

 

50 dkg liszt, 20 dkg kókuszreszelék, 25 dkg cukor, 1 margarin, 1 sütõpor, 2 tojás, tejföl amennyit a tészta felvesz. Kb. félujjnyi vastagra nyújtjuk, és különféle formára szaggatjuk.

A tetejét díszíthetjük színes cukorkával, esetleg reszel dióval.

 

 

Kókuszos muffin

 

Hozzávalók:

1 pohár olaj
1 pohár tej
1 pohár cukor
4 tojás
3 pohár liszt
1 sűtőpor
1 vanilin cukor
1/2 pohár kókuszreszelék
1/2 cs mazsola /elhagyható/
tetejére durvára őrölt dió v. egyéb mag /elhagyható/

Elkészítés:

A hozzávalókat géppel jól elkeverjük, 15 percig állni hagyjuk-
3/4 részig muffin sütőve töltjük, a mazsolát 3-4 szemenként rárakjuk, meghintjük az őrölt magfélével, és forró sütőben pirosra sütjük.

 

 

Kókusztekercs

 


Hozzávalók:

• Kakaós tészta:
• 30 dkg darált keksz
• 10 dkg porcukor
• 2 evőkanál kakaópor
• 1-2 evőkanál rum
• annyi tej, amennyivel könnyen formálható masszát kapsz
Kókusztöltelékhez:
• 10 dkg kókuszreszelék (1-2 evőkanállal félreteszünk belőle a tekercs külsejére)
• 10 dkg olvasztott margarin
• 15 dkg porcukor
• 1 vaníliás cukor

Elkészítés:

1. Jól összedolgozzuk a kakós „tésztát”.

2. A töltelékhez valókat habosra kikeverjük.
3. Ezután egy darab folpackot vágunk le, kiterítjük az asztalra.
4. A tésztát nyújtófával kb. 1 cm vastagra, szögletes formájúra nyújtjuk.
5. A fólia tészta nagyságú közepét meghintjük egyenletesen a félretett kókuszreszelékkel.
6. A tésztát ráfektetjük a kókuszos fóliára.
7. A tésztára egyenletesen rákenjük a kókusztölteléket.
8. A fólia segítségével szépen feltekerjük a kókusztekercset.

Hűtőben jól lehűtjük és hidegen szeleteljük

 

 

Krémes sütemények:

 

Budai szelet

 

Hozzvalók:

A tésztához:


35 dkg liszt

10 dkg porcukor
10 dkg vaj vagy margarin
1 tojás
½ kávéskanál szódabikarbóna
tejföl

A töltelékhez:

15 dkg kristálycukor
½ l tej
3 evőkanál liszt
15 dkg vaj
1 evőkanál porcukor
1 evőkanál tej


A csokoládémázhoz:

15 dkg margarin

15 dkg porcukor
2 púpos kávéskanál kakaó
2 kávéskanál liszt
2 evőkanál tej

A tészta elkészítése:

1. A megpuhított vajat vagy margarint elmorzsoljuk a szódabikarbónával elkevert liszttel, azután a tojással, cukorral, és annyi tejföllel, hogy a tésztával könnyen dolgozhassunk, összegyúrjuk.

2. Két, vagy három felé osztjuk, cipókat formálunk, és egy ideig pihentetjük.
3. Nagyobb sütőtepsin két vagy három lapot sütünk. Mikor a lapok kihűltek, a töltelékkel megtöltjük, és a tetejét csokoládémázzal bevonjuk. Másnap szeleteljük fel.

A töltelék elkészítése:

1. A kristálycukrot egy nagyobb edényben barnára pirítjuk, felöntjük ¼ liter forró tejjel, és addig forraljuk, míg teljesen megolvad. Folytonosan kevergetve beleöntjük a másik ¼ liter tejben elkevert lisztet, és sűrűre főzzük. Alaposan kihűtjük.
2. A vajat a 2 evőkanál porcukorral és 1 evőkanál tejjel habosra kikeverjük, majd kanalanként, minden kanál masszát jól elkeverve, hozzáadjuk a kihűlt pépet.
3. Rákenjük a már teljesen kihűlt egyik tésztára, és betakarjuk a másik lappal.


A csokoládémáz elkészítése:

1. A margarint kis lángon felolvasztjuk, belekeverjük a porcukrot, majd a kakaót, végül folytonosan kevergetve a finomlisztet és a tejet. Addig kevergetjük, míg mindez teljesen összeáll.

2. Levesszük a tűzről, és azonnal a tésztára öntjük, majd elsimítjuk. Másnapig állni hagyjuk.

 

 

Francia krémes

 

Hozzávalók:

Tészta:

  • 30 dkg liszt
  • 1 kávéskanál szalalkáli
  • 10 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál kakaó
  • 10 dkg zsír

Töltelék:

  • 25 dkg vaj
  • 25 dkg cukor
  • 3 dl tej
  • 5 evőkanál liszt
  • 2 csomag vaníliás cukor

Locsoláshoz:

  • rum (nem kötelező)

Elkészítés:

Tészta: Összegyúrjuk, 2 lapban sütjük. Töltelék: A tejben a lisztet megfőzzük, a tűzről levéve a cukrot, vaníliás cukrot is belekeverjük. Amikor kihűlt, a vajat is hozzáadjuk. Legalulra az egyik tészta kerül, meglocsoljuk rummal. Rákenünk krémet, majd jön az öt tojásból piskóta. Megint krém, majd a másik tésztát is rárakjuk.

 

Tiramisu

 

Hozzávalók:

Krém töltelék:

- 2 csésze (480 ml) tej,
- 3/4 csésze (150 g) porcukor,
- 1/4 csésze (35 g) liszt
- 6 nagy tojássárgája
- 1/4 csésze (60 ml) rum vagy likőr (Marsala)
- 2 teáskanál vanília
- 1/4 csésze (57 g) nem sózott, apró darabokra felvágott vaj
- 1 csésze (227 g) mascarpone sajt


Piskótához:
- 32 db babapiskóta
- kávé fürdő a piskótákhoz
- 1 1/2 csésze (360 ml) erős feketekávé vagy espresso
- 1/3 csésze (65 g) porcukor
- 1/4 csésze (60 ml) rum, vagy likőr (Marsala)


Díszítéshez:
- Klasszikus cukrozatlan kakaópor
- 30 g félédes vagy keserédes csokoládé aprítva, vagy reszelve
- friss eper, vagy málna


Krém elkészítése:
Egy közepes méretű lábasban hevítsd fel az egy és háromnegyed csésze (420 ml) tejet és a fél csésze (100g) cukrot, amíg fel nem forr. Közben tűzálló edényben habverővel keverd össze a megmaradt ¼ csésze (60ml) tejet, ¼ csésze (50g) cukrot, lisztet és a tojássárgáját: ezt úgy csináld, hogy amíg a tej fel nem forr, fokozatosan keverd hozzá a tojássárgáját. Öntsd át ezt a krémet egy tiszta, nagy edénybe, és állandó kevergetés mellett főzd közepes lángon, míg fel nem forr. Mikor forrni kezd, folytasd a kevergetést még néhány percig, vagy amíg be nem sűrűsödik a krém. Ekkor vedd le a tűzről, és szűrd át egy nagyobb edénybe, hogy ne maradjanak csomók a krémben. Keverd hozzá a rumot (vagy likőrt), a vaníliát, és a vajat. Azután rögtön takard le egy fedővel, hogy ne képződjön kéreg a sodó tetején. Nagyjából két órán át hagyd állni, míg teljesen ki nem hűl.

Mikor a krém teljesen kihűlt , vedd ki a hűtőből. Egy másik edényben fakanállal keverd lágyra a mascarpone sajtot. Óvatosan keverd el a kihűlt krémmel.

Kávé fürdő elkészítése:
Öntsd egy lapos tetejű edénybe az előzőleg megfőzött kávét, majd keverd hozzá a cukrot és a rumot. Kóstold meg, ha nem elég édes, adj hozzá több cukrot. Egyenként mártsd bele az öntetbe a piskótákat (ne túl sokáig áztasd, nehogy eltörjön a piskóta!) és egy megfelelő méretű műanyag tálba helyezd őket szorosan egymás mellé. Önts rá egy adag hideg mascarponés krémet, majd tegyél rá egy újabb réteg piskótát. Ezt is öntsd le krémmel, és így tovább rétegezd, de figyelj arra, hogy a tetejére maradjon elég krém! A legjobb ízhatást akkor éred el, ha ezután legalább 6 órán át állni hagyod a sütit a hűtőben. Ezután jöhet a díszítés!

Díszítése:
Szitálj jó vastagon kakaóport, vagy reszelj táblás csokit a süti tetejére, és a süteményre, vagy mellé a tányérra helyezz a szezonnak megfelelően friss gyümölcsöket (pl. málnát, vagy epret)! Díszítheted még tejszínhabbal, vagy csokoládésziruppal is!

Forrás: noiportal.hu

 

piték:

 

 

Csokoládés pite

 

Hozzávalók:

A tésztához: 20 dkg liszt, 12 dkg cukor, 15 dkg vaj, 4 tojás sárgája, 1 késhegynyi sütőpor.

A töltelékhez:

baracklekvár, 20 dkg cukor, 20 dkg őrölt dió, 2 szelet csokoládé, 4 tojás fehérje.

A mázhoz:

10 dkg cukor, 1 kanál kakaó, 3 kanál tej, 5 dkg. vaj.

Elkészítés:

A 20 dkg lisztet kimérjük, hozzátesszük a sütőport, majd elmorzsoljuk benne a 15 dkg vajat. Beletesszük a 12 dkg cukrot, majd a 4 tojás sárgájával összeállítjuk. Kinyújtjuk, és kizsírozott tepsibe tesszük. Baracklekvárral megkenjük, és a következő tölteléket tesszük rá: 20 dkg őrölt diót, 2 szelet reszelt csokoládét, 20 dkg cukrot összekeverünk, és a négy tojás fehérjének felvert habját belekeverjük. A tésztára kenjük a tölteléket, és a sütőben megsütjük.

Ha kihűlt, a következő mázt kenjük rá: 10 dkg cukrot 1 kanál kakaóval 3 kanál tejjel összefőzünk, hogy elég sűrű legyen. Langyosan 5 dkg vajat keverünk bele, és a tésztára kenjük.

 

 

Diós pite

 

30 dkg liszthez adjunk 0,4 dkg (2 csapott mokkáskanál) sütõport, és morzsoljuk össze 15 dg hûvös vajjal. Keverjünk hozzá 8 dkg barna cukrot, 1 egész tojást, 2 evõkanál tejfölt, egy csipet sót, és az egészet jól dolgozzuk össze. Ha túl kemény lenne, adjunk még hozzá egy kis tejfölt. A tészta akkor jó, ha a kézre nem tapad rá, de ne legyen annyira masszív, mint a bejglitészta. A kidolgozást gyorsan végezzük, hogy a kéz melegétõl megolvadó vaj ne lágyítsa ki. Összegyúrás után hideg helyen negyedóráig pihentessük, majd osszuk ketté, és az egyik cipót sodorjuk ki akkorára, hogy egy kisebb méretû zománcozott tepsibe helyezve az oldalán a tészta kissé visszahajoljon. Utána 30 dg elõzõleg megtisztított és ledarált dióba keverjünk 16 dkg mézet, 5 dkg vajat, 1,6 dl tejet, 4 dg megmosott mazsolát és 1 citrom reszelt héját, majd a kásaszerû masszát lassú tûzön, lángterelõ felett fõzzük kb. 5 percig. Kenjünk 10 dkg baracklekvárt a tepsi alján elegyengetett tésztára, majd terítsük rá a kissé lehûlt tölteléket. (A szélére ne nagyon rakjunk lekvárt, mert a töltelék elsimításakor úgyis kitüremkedik.) Ezután tepsi méretûre sodorjuk ki a másik cipót is. A kinyújtott lapot ugyancsak sodrófára csavarva illesszük a töltelék tetejére, és a szélét körös–körül nyomkodjuk hozzá a tepsi oldalához. Verjünk fel 1 kisebb tojást, és kenjük meg a ráhelyezett lapot, majd villával kb. 2 centiméterenként jó mélyen szurkáljuk meg, hogy a töltelékben keletkezõ gõz szabadon eltávozhasson. Végül tegyük forró sütõbe, és közepes tûzön süssük kb. 25 percig, amíg a tészta teteje világosbarnára pirul. Ha teljesen kihûlt, vágjuk kisebb kockákra, és óvatosan kiemelve tálaljuk. Elõtte azonban még a tepsiben metéljük le a széleit. Melegen ne nyúljunk hozzá, mert a vágás mentén a tészta “megszalonnásodik”, a töltelék pedig kidõl belõle. Fogyasztás elõtt szórjunk a tetejére kevés porcukrot.

 

 

Mákos pite

 

Krém:

6 dl tejben 10 evőkanál grízt megfőzünk, és belekeverünk 25 dkg darált mákot
15-20 dkg cukrot izlés szerint.

Tészta:

4 tojás sárgája 2 kávéscsésze cukor, 2 kávéscsésze étolaj, l pohár joghurt,
6 kávéscsésze liszt, l mokkáskanál sütőpor, 4 tojás kemény habját jól összekeverjük.
Zsírozott, lisztezett tepsibe a fele tésztát kiöntjük, félig megsütjük, a mákos masszát
ráöntjük a félig sült tésztára és a másik fele tésztát a mákos massza tetejére öntjük.
A tepsiben hagyjuk kihülni.

 

Asztali nézet