MENÜ

otthon hobbi
ha unatkozol a legjobb helyen jársz
smiley1800x600.jpg

Johnni Depp

Élete

Gyermekkora

John Christopher Depp II, 1963. június 9-én, vasárnap látta meg a napvilágot Owensboróban. Anyja, Betty Sue Palmer, pincérnőként, apja John mérnökként dolgozott. Két lánytestvére (Christie és Debbie) és egy fiútestvére (Danny aki író lett) van. Legjobb gyerekkori barátja a nagyapja volt, ám ő nem sokkal a család Floridába költözése után elhunyt. Floridában nőtt fel, szülei 15 éves (1978) korában elváltak. A kis Johnny fájdalmát dalokba foglalta, anyjától kapott gitárján. Nemsokára a The Kids nevű zenekarban gitározott. 14 éves korára (1977) már majdnem mindenfajta drogot kipróbált, dohányzott és az alkoholt sem vetette meg. Mára már a drogokról örökre lemondott, a dohányzásról viszont még nem tudott leszokni. Még mindig tinédzserként, telefonon keresztül árult tollakat, hogy pénzhez jusson. 17 évesen (1980) kicsapták az iskolából, onnantól kezdve már csak a zenének élt.

Pályafutása

Karrierjének elindulása Nicolas Cage nevéhez fűződik, akivel Los Angelesben ismerkedett meg a 80-as évek elején. Az akkor még szintén ismeretlen színész ajánlotta be a Rémálom az Elm utcában című, ma már klasszikus horrorfilmbe. A szakasz című Oscar-díjas filmben is játszik egy kisebb szerepet. Ügynöke rábeszélésére nehezen ugyan, de elfogadta a 21 Jump Street című sorozat egyik főszerepét. A bűnügyi dráma-sorozatban 3 évig szerepelt, pedig nem tervezte tovább egy évnél a tévés karrierjét. Ezáltal vált tinibálvánnyá. A filmes áttörést azonban az 1990-es Ollókezű Edward hozta meg számára Tim Burton rendezésében. Burtonnel azóta további hat közös filmjük is volt: az Ed Wood, Az Álmosvölgy legendája, a Charlie és a csokigyár és A halott menyasszony (amelyben Depp az egyik bábszereplő hangját kölcsönözte), valamint a Sweeney Todd, a Fleet Street démoni borbélya és Alice Csodaországban. A Monty Pythonos Terry Giliammel is dolgozott együtt a Félelem és reszketés Las Vegasban című filmben. A közönség kedvencévé Jack Sparrow kapitány szerepe avatta A Karib-tenger kalózai-filmekben. Ezért 2004-ben Oscar-díjra jelölték. Továbbá kapott egy jelölést az Én, Pán Péter című drámában alakított szerepéért. Jelölték a Brit Filmakadémia díjára (BAFTA-díj) is ugyanezért a két filmért. A Golden Globe-díjátadón összesen 7-szer vehetett részt, mint jelölt (sorrendben: Ollókezű Edward, Benny és Joon, Ed Wood, A Karib-tenger kalózai: A Fekete Gyöngy átka, Én, Pán Péter, Charlie és a csokigyár, A Karib-tenger kalózai: Holtak kincse). 2004-ben megkapta a Screen Actors Guild Awardot A Karib-tenger kalózai: A Fekete Gyöngy átka című filmért. A francia filmszakma elismeréseképpen Cézár-díjat kapott 1999-ben. 2008-ban megkapta a Golden Globe-díjat a Sweeney Todd, a Fleet Street démoni borbélya című Tim Burton rendezte musicalért. Ugyanezért a szerepért jelölték Oscar-díjra 2008-ban a legjobb férfi főszereplő kategóriában. 2009 augusztusában megjelent a Közellenségek című filmje, és még ebben az évben egy kisebb szerepet játszott a Doctor Parnassus és a képzelet birodalma című filmben (eredetileg nem tervezte, hogy játszani fog a filmben, de mivel az alkotás főszereplője, Heath Ledger meghalt, így mégis elvállalta a szerepet). 2010 februárjában Keith Richardsról, a The Rolling Stones gitárosáról forgatott egy dokumentumfilmet, saját maga rendezésében.[1] 2010 márciusában megjelent az Alice Csodaországban három dimenziós Disney filmje. 2011. május 20.-ra tervezik a negyedik A Karib-tenger kalózai film (Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides) bemutatóját, ami három dimenziósan fog megjelenni a mozikban.

Magánélet

20 évesen (1983) feleségül vette Lori Anne Alisont, egy sminkest, akivel 1983-ban Los Angelesbe utazott. 1984-1988 között Sherilyn Fenn színésznővel járt, 1988-1989-ben Jennifer Greyjel, 1989-1993-ban Winona Ryderrel, 1994-1998-ig Kate Moss topmodellel. 1998-ban A kilencedik kapu című film forgatásán ismerkedett össze Vanessa Paradis énekes- és színésznővel, azóta is együtt élnek. Vanessától született a kislánya, Lily-Rose Melody 1999. május 27-én, és kisfia, Jack 2002-ben.

Érdekességek

  • Zöld öves volt karatéból.
  • A The Brave (A halál ára) című filmet ő rendezte.
  • Bárja van Los Angelesben: The Viper Room (egyik legjobb barátja, River Phoenix, a bár előtt halt meg drogtúladagolásban.)
  • 12 évesen (1975) kezdett el dohányozni, 13 évesen (1976) vesztette el a szüzességét, és 14 éves korára (1977) már minden hozzáférhető kábítószert kipróbált.
  • A Benny és Joon című filmben játszott karakterét Charlie Chaplinről és Buster Keatonről mintázta.
  • 1994 szeptemberében letartóztatták egy szállodaszoba megrongálásáért.
  • A Mielőtt leszáll az éj című filmben egyszerre alakít egy transzvesztitát és rendőrfelügyelőt.
Asztali nézet